“s”quaremountains

BECOME A
SQUAREMOUNTAINEER

De Genvake Stam

Heidevelden vol jeneverbesstruiken, brem, berkenbosjes en zandverstuivingen: dat is het land van de Genvake. Het ligt dicht tegen het hoogveen aan en de turflucht komt je op een warme dag, zeker na een vochtige nacht, al van verre tegemoet. De Genvake wonen ondergronds. Daar vind je ook hun feestzalen en kroegen. Je kunt de Genvake tegenkomen op (square) mountainbikes, BMX-fietsen, oldtimer Landrover Defenders en andere, soms omgebouwde, fourwheeldrives als ze op weg zijn naar hun kuddes met schapen en koeien. Zowel mannen als vrouwen zijn sterren in schapenscheren. Er zijn werkplaatsen waar de wol en de huiden worden verwerkt, kaasmakerijen en worstenmakerijen, alles op ambachtelijke wijze. Die kazen en worsten passen uitstekend bij hun stammendrank: Genever.

Dat in hun drank Genever jeneverbessen zitten spreekt voor zich. De Genvakers plukken ze als ze in het najaar rijp zijn en distilleren ze in hun ondergronds geplaatste koperen ketels. Ze houden wel van een beetje pit, vandaar dat de smaak pittiger is dan van alleen jeneverbes. Wat het is, is hun geheim.

Feesten, dat kunnen de noeste harde werkers van de Genvakestam wel: in de zomer vinden er in alle dorpen opeenvolgend Zomerfeesten in het weekend plaats. Daarvoor werden grote tenten neergezet. In de winter vind je ze meestal ondergronds. De knusheid van de kroegen met hun nissen verlicht door kaarsen nodigen daarnaast uit om met een paar vrienden en een fles Genever mooie verhalen te delen
Hun land is onheilspellend in de ochtend als de mistflarden tussen de jeneverbesstruiken boven de hei hangen. Het geeft een onbehagelijk gevoel. Maar kom je een Genvaker tegen, dan zie je een vrolijk gezicht met een brede lach. Ze hebben niets kwaads in zin en nodigen je graag uit. Ook als je in de avondzon langs een oude eikenboom loopt die midden een heideveld staat. 10 tegen 1 dat daar dan een groepje Genvakes in een kring zit met een glas of beker in de hand. Ze zullen je graag uitnodigen erbij te komen zitten en een glas mee te drinken.

Genever mixdrankje van Jan Olde Heuvel

Jan Olde Heuvel woont onder een eeuwenoude heuvel, vandaar zijn naam. Jan maakt het zich en de zijnen graag gemakkelijk. Zijn favoriete mixdrankje vind je hieronder.

Benodigdheden

  • 5 cl Squaremountains Genever
  • Bitter Lemon (merk naar eigen keuze)
  • Een takje munt

Vul een longdrinkglas met ijs. Voeg vervolgens de Genever toe en vul het glas verder op met de bitter lemon. Werk ten slotte af met een takje munt.

Datze Gschwindt

Datze Gschwindt is naast kaasmaker ook schaapsherder en schapenscheerder. Onderweg komt ze van alles tegen in de natuur en ze plukt wat ze tegenkomt. Deze verse ingrediënten vormen de basis van haar cocktail.

Datze Gschwindt’s Afternoon Genever cocktail:

Benodigdheden

  • 4 cl Squaremountains Genever
  • 1 cl citroensap
  • 6 frambozen
  • Een takje verse rozemarijn of een schijfje gedroogde sinaasappel
  • 5 cl suikersiroop
  • ijs

Bereiding
Vul een cocktailshaker met ijs. Voeg de Squaremountains Genever, het citroensap, de suikersiroop en de frambozen toe. Flink schudden! Giet vervolgens de mix in een glas (gebruik hiervoor een barzeef of strainer zodat het ijs in de shaker blijft). Doe er een takje rozemarijn of een schijfje gedroogde sinaasappel in.

*keet: volgens de Dikke Von Square is een keet ‘een niet officiële drinkgelegenheid in het veld of in een bos of op de deel van een boerderij, ver van de bewoonde wereld af. Keetgangers kennen de plek en delen die alleen met zeer goede vrienden en bekenden. In een keet wordt sterke drank geschonken in allerlei combinaties. Er zijn keten voor vrouwen en mannen en gemengde keten. Een keet heeft meestal maar een korte levenscyclus. Een keet kan bestaan uit een oude (sta)caravan, en verlaten schuur en in een niet gebruikte hoek van een deel op de boerderij zijn gebouwd. Het bouwen en inrichten van een keet doen keetgangers zelf.