“s”quaremountains

BECOME A
SQUAREMOUNTAINEER

De Turfleu van de Genvakers

Aan de randen van het woongebied van de Genvakers, gaan de heidevelden vrij abrupt over in de hoogveengebieden. Dit zompige land, waar de moerasgassen af en toe nog naar boven borrelen ruikt naar turf. Eeuwenlang werd hier turf gestoken om de kachels en de vuren voor het koken aan de praat te houden. Het resultaat is dat er grote vennen zijn ontstaan, daar waar de turf werd gestoken.

Lange dunne staken van dode bomen steken als zwarte wachters uit het hoogveen en jagen bezoekers schrik aan, als ze tegen de avond over de paden naar de verspreide hutjes lopen van Gert Jan Veenpluis en zijn mannen. Dit is het Stobbenveen, vernoemd naar de boomstronken die turfstekers bij hun werk tegenkwamen.

Gert Jan Veenpluis en zijn mannen wonen zó op de rand van het hoogveen, dat je eigenlijk kunt zeggen dat ze tot hun knieën in het veenwater staan als ze hun hutten verlaten. De hutten staan dan ook op palen en zijn verbonden door vlonderpaden, zodat bezoekers van de daar gevestigde kroegen geen natte voeten krijgen. Tenminste: als ze ook uitkijken als ze weer huiswaarts gaan. Een uitglijder, waardoor je in het veen beland, kan nare gevolgen hebben… In de loop der eeuwen hebben nogal al wat kroeggangers een onverwachte laatste rustplaats gekregen tussen de vergane plantenresten op de bodem van een ven.

Mr Smoky Peat Squaremountains

Dit is een mooi, wat zoetig cocktailrecept van Annie How. Zij staat af en toe achter de bar bij De Verkeerde Wereld aan de Koffiegoot in Squaremountains. De inspiratie voor deze cocktail deed Anny op toen ze over het plankier rond het café liep langs het borrelende veenwater.
Voor één cocktail heb je de volgende ingrediënten nodig en het kost je ongeveer 15 minuten

 1. 7,5 cl Lapsang Souchoung thee
 2. Een stukje decoratieve (eetbare) gedroogde paddenstoel
 3. 2,5 cl Squaremountains Peated Genever + een scheutje voor bij de paddenstoel
 4. 1 cl suikersiroop (1 deel (palm)suiker op 1 deel water, koken en laten afkoelen)
 5. 1 cl Grand Marnier
 6. Limoensap naar smaak
 7. Ijsblokjes om te koelen
 8. Crushed ice (te maken van ijsblokjes in een blender)
 9. 6 cl Ginger beer (niet te zoet!!!)
 10. Takje rozemarijn

Neem een zakje of een schepje Lapsang Souchoung thee en zet daar een middelsterke kop thee van (ca 200 ml). Laat die enkele minuten trekken, meet 7,5 cl thee af en laat die afkoelen.
Ondertussen doe je het stukje paddenstoel met een klein scheutje Peated Genever in de rest van de warme thee en wacht tot het beetgaar is en volgezogen met thee en Peated Genever. Laat ook afkoelen in de thee.
Doe de Peated Genever, de thee, de Grand Marnier en het limoensap in een cocktailshaker en schud tot het mengsel goed gekoeld is.
Schep crushed ice in een bijpassend glas, laat het gekoelde vocht er via een zeef inlopen, schenk het ginger beer erop, leg de paddenstoel erop en daarna het takje rozemarijn.

De bekendste kroeg van Squaremountains

De bekendste kroeg van de veengebieden van Squaremountains is gelegen bij, wat lokaal de Koffiegoot wordt genoemd: een stroompje dat zorgt voor de afvoer van overtollig veenwater naar twee beken en waar donkerbruin roestkleurig water doorheen stroomt. De naam van de kroeg? De Verkeerde Wereld. Die staat er al meer dan 100 jaar.

Veenpluis en de zijnen zijn de echte rauwdouwers binnen de Genvake stam. Ze worden ook wel de Turfleu genoemd. Ze drogen de mouten voor hun distillaten boven warme, rokende turfas. Daarna wordt hun drank, peated Genever, met lokale jeneverbessen en koriander in twee keer gestookt in hun koperen ketels. Hoe meer turfsmaak hoe beter, maar ……. het moet daarnaast ook zacht smaken. Je moet het veen proeven, de turf als het ware tussen de tanden voelen, de Koffiegoot terug ruiken in je glas. In de kleur zie je de tinten van het lokale veenwater terug. Hoe je het drinkt? Niet gekoeld natuurlijk, maar op een temperatuur tussen de 15 en 22 graden. En puur natuurlijk, misschien met een druppeltje (gewoon) water om de smaken nog meer naar boven te halen, maar vooral niet vermengd met te veel water. Gert Jan en zijn mannen kunnen daar kwaad over worden. En Gert Jan daag je nu eenmaal niet graag uit.

Veenwandeling met Peated Genever

 • 45 ml Squaremountains Peated Whisky
 • 15 ml chartreuse
 • 10 ml Fino Sherry
 • 20 ml limoensap
 • 15 ml suikersiroop
 • 2 scheutjes Angostura bitter
 • 60 ml Fevertree Indian Tonic of Imperdibile Wild Botanical Tonic
 • Selderijstengel en schijfje gedroogde limoen

 

Hoe maak je een Veenwandeling

 • Doe alle vloeibare ingrediënten, behalve de tonic, in een hoog glas met 4 ijsklontjes
 • Roer alles door elkaar
 • Voeg ruwgemalen ijs toe, maar niet helemaal tot de rand van het glas
 • Voeg nu de tonic en het schijfje limoen toe
 • Steek de selderijstengel in het glas en vul het nu met gemalen ijs tot de rand
 • Steek er een rietje in

*keet: volgens de Dikke Von Square is een keet ‘een niet officiële drinkgelegenheid in het veld of in een bos of op de deel van een boerderij, ver van de bewoonde wereld af. Keetgangers kennen de plek en delen die alleen met zeer goede vrienden en bekenden. In een keet wordt sterke drank geschonken in allerlei combinaties. Er zijn keten voor vrouwen en mannen en gemengde keten. Een keet heeft meestal maar een korte levenscyclus. Een keet kan bestaan uit een oude (sta)caravan, en verlaten schuur en in een niet gebruikte hoek van een deel op de boerderij zijn gebouwd. Het bouwen en inrichten van een keet doen keetgangers zelf.