“s”quaremountains

BECOME A
SQUAREMOUNTAINEER

Squaremountains Peated Whisky Batch 1

Het ontstaan van deze whisky
In de zeer hete zomer van 2020 vond van 23 t/m 27 juli de ruwstook plaats voor deze eerste batch. De receptuur voor het onklare bier bestond daarbij voor iets meer dan 60% uit turfgerookte mout. De moutwijn werd in onze Dominator gestookt uit de receptuur, die voor ons door meesterbrouwer Gerti van Hal van ambachtelijke brouwerij Brouwersnös uit Groenlo was gebrouwen. Bijzonder is dat de vergisting in open kuipen plaatsvindt.
De fijnstook vond plaats in diezelfde week, wederom op onze Dominator. Hierna werd de moutwijn op maandag 3 augustus in de vroege ochtend, gereduceerd naar 55%, op vat I gelegd.

Het vat
Het Frans Eiken Rode Wijnvat uit de Bordeaux, werd in de zomer van 2018 vers gekocht en zorgvuldig bewaard. Het vat met een capaciteit van 225 liter draagt het opschrift: Demptos Bordeaux 25154-474091. Tonnellerie Demptos is een van de toonaangevende kuiperijen gevestigd in Saint Caprais de Bordeaux in Frankrijk. De vaten geven de eerste 5 jaren de meeste aroma’s van het vat zelf af. Het vat dat wij aankochten had die vijf jaar er al op zitten en we proeven wat vanille uit het eikenhout van het vat op de achtergrond, maar vooral de tonen van de rode wijn die in het vat gelagerd is geweest. Door het hoge alcoholpercentage van het distillaat zijn zowel deze tonen, als de kleur van het vat zelf en de inhoud van het vat in het distillaat getrokken.

De eindafwerking
Op 3 augustus 2020 ging 216,3 liter op vat. Op 14 augustus 2023 werd het vat geleegd en bleek er nog 186 liter in het vat te zitten met een alcoholpercentage van 55,36%. Het Angel Share bedroeg dus maar liefst 14% !! Omdat onze vatenkamer in open verbinding staat met de buitenlucht en twee hele warme zomers heeft meegemaakt, is dit verklaarbaar.
Reductie naar drinksterkte werd in meerdere, steeds kleinere, stappen gedaan tot een percentage van alc 46% vol. Het huwen tussen het lokale water en het distillaat kon daarbij rustig en goed plaatsvinden.
Op 4 september vond de botteling handmatig plaats. De genummerde oplage bedraagt 313 flessen.

De filosofie achter de doos en het etiket

De Squaremountains Peated Whisky heeft als basis meer dan 60% turfgerookte mout. Het gebruik van turf in het proces is ons eerbetoon aan de Haaksbergse veengebieden (Haaksberger Veen (waaronder Siberië nabij Buurse) en het Witte Veen) die al zo lang een belangrijke plek in onze gemeenschap innemen.
In het Haaksbergerveen komt op een aantal plaatsen de zeldzame lavendelheide voor. Het is een plant van het noordelijk halfrond en het Haaksbergerveen is voor Nederland het zuidelijkste punt van deze heidesoort. Lavendelheide is een altijd groene heester en valt daardoor in de winter goed op. De bladeren zijn leerachtig en het lijkt alsof er een laagje was op zit. Aan het eind van de takken staan de bloemen op steeltjes. De hoofdbloei is in het voorjaar maar tot in de herfst zijn er nog wel bloeiende takken te zien. Lavendelheide valt op door de kleine bleekroze bloemen die tijdens de bloei van roze naar witachtig verkleuren en lampionachtig van vorm worden. Lavendelheide is een typische hoogveensoort die groeit op natte plaatsen, vaak in de buurt van dopheide (de tekst over de Lavendelheide is van Han en Lia van Hagen).

Foto: Roy Dear

Het bloempje van de lavendelheide én de kleur van gerookte zalm, die een prima combinatie is bij ons eerste whisky, vormen de inspiratie voor de kleur van de doos en het etiket. Geheel in stijl met onze overige Squaremountains-distillaten, speelt ook goud een grote rol in onze vormgeving: ‘ambachtelijk gestookt in koperen ketels’ en de tekst die ook op de kop leesbaar is: ‘verdraaid lekker’.

*keet: volgens de Dikke Von Square is een keet ‘een niet officiële drinkgelegenheid in het veld of in een bos of op de deel van een boerderij, ver van de bewoonde wereld af. Keetgangers kennen de plek en delen die alleen met zeer goede vrienden en bekenden. In een keet wordt sterke drank geschonken in allerlei combinaties. Er zijn keten voor vrouwen en mannen en gemengde keten. Een keet heeft meestal maar een korte levenscyclus. Een keet kan bestaan uit een oude (sta)caravan, en verlaten schuur en in een niet gebruikte hoek van een deel op de boerderij zijn gebouwd. Het bouwen en inrichten van een keet doen keetgangers zelf.