“s”quaremountains

BECOME A
SQUAREMOUNTAINEER

Squaremountains Peated Whisky van Cask IV

Single Cask, Refill op Laphroaig

Op 6 september 2020 vulden we voor een groep vrienden een 125 liter vat van wit Amerikaans eiken met daarop een barcode van Laphroaig: het vat is daar 5 jaar mee belegd geweest tot en met 2019. Het vat rook naar citrus en peated whisky. De typische Islay-geur én die dan nog specifieker van Laphroaig.
Meesterbrouwer Gerti van Hal heeft voor ons bij Brouwersnös in Groenlo in open vergisting een onklaar bier gebrouwen van twee speciale pilsnermoutmengsels. In deze formule zit vooral gerst, die niet met turf was gerookt. Dit is door meesterstoker Maarten jan Leppink in twee sessie gestookt tot een moutwijn van ruim 83%, dat teruggebracht is tot een normale vatsterkte.

Op 17 september 2020 werd dit vat belegd met 83,35 liter a 59,65%

Op 22 september 2023 haalden we het vat leeg. De meting was 74,5 liter van 59,4% Daarmee trad een Angel Share op van 10,7% hetgeen aan de hoge kant is, maar verklaarbaar door twee hete zomers die van invloed waren op het uittreden van de spiritdampen door de wand van het vat in de goed geventileerde vatenkamer. In meerdere stappen werd het distillaat gereduceerd naar een drinksterkte van 46%, waarna het in alle rust heeft kunnen huwen tot de bottelingsdatum van 10 oktober 2023. Uiteindelijk leverde dit 135 flessen van 70 cl. De vriendengroep had ingetekend voor in totaal 105 flessen. Er zijn dus slechts 30 flessen voor de verkoop aan anderen overgebleven.

Het effect van de combinatie is zeer bijzonder: niet-turfgerookte moutwijn op een vers, peated, vat gelegd. Het resultaat is een Twentse Single Malt Peated Whisky die 36 maanden en 5 dagen gerijpt heeft op een vat met een Schotse geschiedenis. Je proeft en ruikt als het ware het Haaksberger Veen en Witte Veen in combinatie met graan- en heidevelden en dat alles op een mooie zomerdag.

*keet: volgens de Dikke Von Square is een keet ‘een niet officiële drinkgelegenheid in het veld of in een bos of op de deel van een boerderij, ver van de bewoonde wereld af. Keetgangers kennen de plek en delen die alleen met zeer goede vrienden en bekenden. In een keet wordt sterke drank geschonken in allerlei combinaties. Er zijn keten voor vrouwen en mannen en gemengde keten. Een keet heeft meestal maar een korte levenscyclus. Een keet kan bestaan uit een oude (sta)caravan, en verlaten schuur en in een niet gebruikte hoek van een deel op de boerderij zijn gebouwd. Het bouwen en inrichten van een keet doen keetgangers zelf.