“s”quaremountains

BECOME A
SQUAREMOUNTAINEER

Single Malt Spirit 18M 2e batch Laphroaig

Single Barrel, Refill op Laphroaig
Op 6 september 2020 kochten we een 125 liter vat bij een vatenhandelaar in Duitsland. Amerikaans eiken met daarop een barcode van Laphroaig: het vat is 5 jaar belegd geweest tot en met 2019. Het vat rook naar citrus en peated whisky. De typische Islay-geur én die dan nog specifieker van Laphraoig.

Op 10 november 2020 werd dit vat een refill vat en gevuld met onze formule 1 receptuur, die meesterbrouwer Gerti van Hal voor ons bij Brouwersnös in Groenlo in open vergisting brouwde. In deze formule zit vooral gerst, die niet met turf was gerookt. We kozen daarmee voor op de normale manier gedroogde mout op een vat dat voorheen een turfgerookte whiksy bevatte, welke bovendien 5 jaar op dat vat had gelegen!

Op 10 november 2022 haalden we het vat leeg en bottelden er op 16 november 2022 uiteindelijk 169 flessen van 70 cl van. De oorspronkelijke sterkte van 57,12% hebben we na uitvoerig proeven en vergelijken door ons proefpanel, teruggebracht naar 43%. Bij dat percentage kwamen geur en smaak het best tot hun recht.

Het effect van de combinatie is zeer bijzonder: een Twentse Single Malt Spirit die 24 maanden (10 november 2020 tot en met 10 november 2022) gerijpt heeft op een vat met een Schotse geschiedenis. Je proeft en ruikt als het ware ons Haaksberger Veen en Witte Veen in combinatie met graan- en heidevelden en dat alles op een mooie zomerdag.

SMS 18M batch 2 is, met haar 24 maanden, de tot nu toe langst gerijpte spirit in ons assortiment en heeft dus 6 maanden langer gerijpt dan onze batch 1.

De bevindingen van ons proefpanel

  • De geur: smeulend houtvuur, leer, hout, beetje turf, wit fruit
  • De smaak: krenten, pepermunt, rokerig, kruiden, zoetig, rond, zacht
  • De afdronk: drop, laurier

*keet: volgens de Dikke Von Square is een keet ‘een niet officiële drinkgelegenheid in het veld of in een bos of op de deel van een boerderij, ver van de bewoonde wereld af. Keetgangers kennen de plek en delen die alleen met zeer goede vrienden en bekenden. In een keet wordt sterke drank geschonken in allerlei combinaties. Er zijn keten voor vrouwen en mannen en gemengde keten. Een keet heeft meestal maar een korte levenscyclus. Een keet kan bestaan uit een oude (sta)caravan, en verlaten schuur en in een niet gebruikte hoek van een deel op de boerderij zijn gebouwd. Het bouwen en inrichten van een keet doen keetgangers zelf.