“s”quaremountains

BECOME A
SQUAREMOUNTAINEER

Single Malt Spirit 6M, 2e batch

Squaremountains Single malt Spirit 6M, 2e batch, heeft als basis een twee keer gestookte moutwijn, waarvan de basis is gebrouwen door Brouwersnös uit Groenlo. Brouwmeester Gerti van Hal heeft hier samen met ons een receptuur samengesteld, die een mooie basis voor dit distillaat oplevert. De moutwijn werd op 11 maart 2021 gelagerd op een Frans eiken vat en ging er op een percentage van alc 55% vol. in. In het vat, nr X, had meerdere jaren tot 2014 een rode Garnacha wijn uit Spanje gezeten. Aangezien we meerdere vaten van die leverancier hebben, konden we wel bedenken wat het eindresultaat zou moeten worden. Omdat de smaak na 6 maanden nog niet datgene was wat we wilden proeven, is de spirit op vat X blijven liggen tot 1 februari 2022. Op die datum kwam een vat binnen van Wijngaard De Reeborghesch uit Kotten, bij Winterswijk. Wijnmaker Henk Marmelstein maakt hier zijn witte, rosé en rode wijnen. Daarnaast maakt hij ook lokale ‘portwijn’. Gezien de beschermde herkomstbenaming mag het echter zo niet heten en daarom noemt hij het Fortwien. Het vat werd nieuw aangekocht werd door de Coöperatie Achterhoekse WijnBouwers. Zij hebben het vat van 225 liter eerst 3 jaar gebruikt voor rode wijn van de druif Regent. Wijnmaker Marmelstein heeft eerst zijn Robien Fortwien één jaar in RVS gehouden voor de eerste rijping. Vervolgens werd de Fortwien eind 2016, in het houten vat overgedaan, waar hij tot december 2021 heeft liggen rijpen. In februari 2022 kwam het naar de stokerij in Haaksbergen, kreeg het nummer XII en werd het direct gevuld met de inmiddels 10,5 maanden oude Squaremountains Single Malt Spirit 6M 2e batch. Het leek ons namelijk leuk en smaaktechnisch interessant om na onze 1e batch, deze 2e batch een korte finish van 1 maand op dit Fortwien-vat mee te geven. Op 2 maart 2022 werd het distillaat van vat XII gehaald en verder afgewerkt tot een mooie diepdonkerrode gelagerde spirit met een percentage van alc 43% vol.

Ondanks zorgvuldig filteren, kan door het ambachtelijk proces waarop deze spirit is gemaakt en gelagerd, op den duur wolkvorming of wat bezinksel ontstaan. Dit doet geen enkele afbreuk aan de geur, smaak en kwaliteit van deze spirit.

Ambachtelijk en regionaal!

Met deze spirit hebben we een mooie regionale ambachtelijke cirkel gemaakt: de basis voor de moutwijn komt uit Groenlo, de rode wijn voor de eerste belegging uit de Achterhoek, de tweede belegging met Fortwien uit Kotten, de moutwijn uit Haaksbergen evenals de derde belegging.

Squaremountains Single Malt Spirt 6M 2e batch ruikt in eerste instantie naar chocolade, pruimen, bramen en in tweede instantie naar frambozen, rozijnen en aardbeien. Ons smaakpanel geeft als smaken aan: melkchocolade, marsepein, mango en cederhout. In de afdronk proeven we hout, gedroogde pruimen, kersensiroop.

Het vat bevatte slechts 166 flessen van 70 cl. Wees er dus snel bij.

Verkrijgbaar bij de betere slijter (zie onze lijst op de website) of via onze webshop.

Ook eens de Robien Fortwien van Henk Marmelstein proeven? Klik op de link: Wijnproeverij met Nederlandse wijnen – Wijngaard De Reeborghesch

Single Malt Spirit 6M, 1e batch (uitverkocht)

Batch 1 is verkrijgbaar per 4 augustus 2021. Oplage 299 flessen.

Alc 43% vol.

Single Malt Spirit 6M Batch 1 is minimaal 6 maanden op een 225 liter rode wijnvat, gemaakt van Frans Eiken, gelagerd geweest. Van 23 december 2020 tot 24 juni 2021. Het vat is gebotteld op 3 augustus 2021. Voorheen zat hier een Portugese rode wijn in. Single Malt wil zeggen: gemaakt van moutwijn afkomstig uit één stokerij. In dit geval natuurlijk van Stokerij Twentse Ketels. Omdat whisky pas zo mag heten na lagering van minimaal 3 jaar en 1 dag, heet het voorstadium nog Spirit. Maar de smaak komt heel erg in de richting van een whisky, alleen proef je meer mout dan hout. Ons proefpanel geeft het volgende aan smaken op: rozijnen/boerenjongens, perzik, blauwe bes, marsepein, vanille en Frangelico. Proef hem zelf!

*keet: volgens de Dikke Von Square is een keet ‘een niet officiële drinkgelegenheid in het veld of in een bos of op de deel van een boerderij, ver van de bewoonde wereld af. Keetgangers kennen de plek en delen die alleen met zeer goede vrienden en bekenden. In een keet wordt sterke drank geschonken in allerlei combinaties. Er zijn keten voor vrouwen en mannen en gemengde keten. Een keet heeft meestal maar een korte levenscyclus. Een keet kan bestaan uit een oude (sta)caravan, en verlaten schuur en in een niet gebruikte hoek van een deel op de boerderij zijn gebouwd. Het bouwen en inrichten van een keet doen keetgangers zelf.