“s”quaremountains

BECOME A
SQUAREMOUNTAINEER

Squaremountains Whisky Batch 2
Single Cask Frans Eiken Bordeaux

De ontstaansgeschiedenis
Op 1 maart 2021 kwam de basis voor deze batch 02 bij ons op de stokerij: onklaar bier gemaakt volgens onze receptuur door meesterbrouwer Gerti van Hal van Brouwersnös uit Groenlo. In de weken daarna is dit materiaal gestookt op onze koperen stookinstallatie tot een mooie ronde moutwijn. Die hebben we op 14 april 2021 op een Frans Eiken vat van Tonnellerie Cadus uit Ladoix Serrigny in de Bourgogne, Frankrijk, gelegd. De inhoudsmaat van het vat bedroeg 225 liter. Het vat is voorzien van het C90 merkteken, wat staat voor medium toasted. Hierop was van 2011 tot begin 2018 rode Bordeaux wijn gelagerd. Eventuele merktekens van de wijnproducent waren niet meer terug te vinden op het vat. We konden dit vat verwerven in de zomer van 2018, waarna we het vat bijna drie jaar, onder uitstekende vatcondities, bewaard hebben. De smaak van rode wijn is hierdoor wel minder terug te vinden. 

Batch 02 Squaremountains Whisky is daarmee een single malt én single cask whisky.
Op 24 april 2024 (24.4.24) hebben we de 176,5 liter à 55%, die in april 2021 op vat ging, uit het vat gepompt. Daarmee had het distillaat 1106 dagen op vat gelegen, dus iets meer dan 3 jaar en 1 dag. Het resultaat was: 146 liter à 57,17%. Dat betekent een Angel/Devil share* van ca 17,3%, wat aan de hoge kant is, maar gezien de opslagcondities in de vatenkamer, waar twee zeer hete zomers vat op kregen, is dit niet verwonderlijk.

Van vat naar fles
De verwerking van het distillaat verliep als volgt. In alle rust is de inhoud in meerdere stappen in 15 dagen naar een drinksterkte van alc 46% vol. gebracht en heeft het nog tot 22 mei gehuwd. Op 24 mei 2024 zijn alle 256 flessen van 70 cl gebotteld.
Naast onze eigen Commissarissen van Smaak hebben we ook Proef-Whisky van Paul Nelson gevraagd met zijn team deze whisky te proeven. Hun review is te zien via www.proef-whisky.nl en op youtube. Hieronder staan hun notities.

De kleur/geur/smaak/afdronk notities

Kleur: diep koper

Geur: het begint met zachte, fruitige en bloemige neus aroma’s. Tonen van perzik, rode bessen en gedroogde vijgen worden aangevuld met hints van vanille, gras, hooi en dennenhars.

Smaak: het gaat dan over naar een zoet en kruidig palate. Een samenspel van granen, honing, melkchocolade met zweempje vanille en noten laat ons denken aan graankoekjes. Er is ook een fruitigheid van roodfruit aanwezig, voornamelijk zoete kersen en rode bessen. Zwarte peper en vleugje kaneel maken het geheel compleet en geven een beetje “kick”.

Afdronk: medium tot lang en kruidig. Eikenhout (tannine) staat voorop samen met zwarte peper, geroosterde hazelnoten met accenten van karamel en granen.

Proef-Whisky noemt het: ‘Een lekkere en interessante whisky! Dat de neus, palate en afdronk steeds een andere scala van aroma’s liet zien konden we zeer waarderen’.

*Angel share is het deel van de inhoud van het vat dat verdampt is door temperatuurverschillen buiten het vat. Hierdoor trekt het distillaat door de poriën en verdampt. Devil share is dat deel van het distillaat dat in het vat trekt en er niet meer uit komt bij het legen van het vat.

*keet: volgens de Dikke Von Square is een keet ‘een niet officiële drinkgelegenheid in het veld of in een bos of op de deel van een boerderij, ver van de bewoonde wereld af. Keetgangers kennen de plek en delen die alleen met zeer goede vrienden en bekenden. In een keet wordt sterke drank geschonken in allerlei combinaties. Er zijn keten voor vrouwen en mannen en gemengde keten. Een keet heeft meestal maar een korte levenscyclus. Een keet kan bestaan uit een oude (sta)caravan, en verlaten schuur en in een niet gebruikte hoek van een deel op de boerderij zijn gebouwd. Het bouwen en inrichten van een keet doen keetgangers zelf.