“s”quaremountains

BECOME A
SQUAREMOUNTAINEER

De Vodkane Stam

De Vodkane is de stam van de akkers: graan- en aardappelvelden, groenten en kruiden. Ze verbouwen werkelijk van alles. Dat doen ze al duizenden jaren met veel vakmanschap. De leden van de Vodkane zijn enigszins gesloten, maar dat is juist de kracht van hun gemeenschap. Ze weten precies van elkaar wat ze aan elkaar hebben, dus bij confrontaties met andere stammen, vormen ze één front. Dat kan met woorden, maar ook met vermeend handgemeen. Hun drank is de zuiverste Vodka: om zichzelf intern te reinigen én om na afloop de overwinning samen te vieren, al dan niet samen met de andere partij. Dan blijkt die geslotenheid toch een heel andere kant te kunnen hebben. Een goed gesprek met je naasten of voorheen je vijanden, onder genot van een goed glas Vodka of een combinatie met andere drankjes: dat kun je wel aan de Vodkane overlaten…….
Jan-Vlad Schmerzvogel is een dude, die over enorme spiermassa’s beschikt. Toch is hij vaker verstandig dan dat hij de echte strijd aangaat. Daarom hebben zijn vrienden hem de bijnaam ‘De Andere Wang’ gegeven. Komt het op drinken aan, dan krijgt niemand Jan-Vlad plat. Ook niet als hij een paar van zijn favoriete cocktails achter de kiezen heeft: zijn eigen versie van de klassieker Kyiv Mule.

Jan-Vlad’s Kyiv Mule:

Deze Kyiv Mule is voor het die-hards onder ons, geserveerd in een koperen beker:

 • 5 cl SquareMountains Vodka
 • 8 -15 cl Mooie Muiter van Brouwersnös (tripel van 9%)
 • Een paar blaadjes munt
 • 1,5 cl suikersiroop of vloeibare honing (de honing wel eerst verwarmen anders mengt het slecht)
 • 1,5 cl limoensap
 • 1 schijfje limoen of sinaasappel
 • Gecrushed ijs naar behoefte.

Wil je het niet zo sterk: neem gember bier (ginger beer) of ginger ale van het merk dat bij jou past.

Uit de gereedschapskist van Keete Olorosa: Screwdriver

Keete Olorosa is een echte toolbitch. Loodgieterswerk, installatiewerk, reparatie van machines: ze is van alle markten thuis. Haar hobby is het aan de praat houden van haar cabrio-youngtimer. Er gaat nog wel eens wat kapot als je de hele dag met je materialen op het land werkt. Dan is Keete Olorosa meestal wel ergens in de buurt. Zij helpt je in een handomdraai want haar gereedschapskist is altijd goed gevuld (en de koelbox ook). En: na gedane arbeid is het goed chillen.
Voor een warme dag op het land, zo rond een uur of 4, drink je geen cocktail maar een frisse mixdrank:

Keete Olorosa's: Screwdriver

 • 5 cl SquareMountains Vodka
 • 20 cl vers geperste sinaasappelsap
 • Flink wat ijs (sla de blokjes met een rubber hamer voorzichtig richting ‘crushed’)
 • 1 gedroogd sinaasappelschijfje

*keet: volgens de Dikke Von Square is een keet ‘een niet officiële drinkgelegenheid in het veld of in een bos of op de deel van een boerderij, ver van de bewoonde wereld af. Keetgangers kennen de plek en delen die alleen met zeer goede vrienden en bekenden. In een keet wordt sterke drank geschonken in allerlei combinaties. Er zijn keten voor vrouwen en mannen en gemengde keten. Een keet heeft meestal maar een korte levenscyclus. Een keet kan bestaan uit een oude (sta)caravan, en verlaten schuur en in een niet gebruikte hoek van een deel op de boerderij zijn gebouwd. Het bouwen en inrichten van een keet doen keetgangers zelf.